Contact info

+381 (16) 3436520
+381 (65) 2266133
info@vip-bzr.com
Obrena Kovačevića 21, Leskovac

Title

Vesti

Srbija prednjači po broju povreda na radu u Evropi


Srbija je u samom evropskom vrhu po broju povreda na radu, sa godišnjim prosekom od 40 poginulih i oko 1.000 teško povređenih radnika, a stanje može da se poboljša samo unapređenjem standarda bezbednosti i njihovom doslednom primenom, upozoreno je danas na seminaru "Bezbednost i zdravlje na radu u građevinskoj industriji".

"U građevinarstvu ima najviše povreda i uvek je to polovina svih smrtnih povreda na radu", izjavila je direktorka Uprave za bezbednosti i zdravlje na radu Vera Božić Trefalt, dodajući da se godišnje evidentira i do 25.000 slučajeva lakših povreda. Ona je kazala novinarima da se situacija ipak popravlja i da je prošle godine izrečen veći broj prekršajnih i krivičnih kazni.

Trefalt je ocenila da treba još mnogo toga uraditi, što se pre svega odnosi na sprečavanje rada "na crno", stručnu osposobljenost i edukaciju. "Kada je reč o minimalnim merama bezbednosti na radu - nošenje sredstava lične zaštite, lekarski pregledi, stručno osposobljavanje i održavanje sredstava i opreme, svetska ekonomska kriza ne može biti izgovor", naglasila je Trefalt.

Predsednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskih materijala Srbije Duško Vuković je istakao da svako treba da radi svoj posao.

"Inspekcija treba da kažnjava, Uprava za bezbednost da širi svest o povredama, poslodavci da primenjuju predviđene mere, a sindikati svojim članovima da kažu da odbiju posao ako se ne obezbede sredstva za zaštitu na radu", rekao je Vuković.

"Najčešći uzroci nesreća su zato što neko na tome štedi", istakao je on i dodao da je 200 građevinskih radnika u poslednjih sedam godina izgubilo život u Srbiji.

Generalni direktor Beočinske fabrike cementa "Lafarž" Kostin Bork je kazao da je ta kompanija primenom najviših bezbednosnih standarda ostvarila u prethodnom periodu rekordan broj od 1.150 dana bez zabeležene povrede na radu.

Izvor: Blic