Contact info

+381 (16) 3436520
+381 (65) 2266133
info@vip-bzr.com
Obrena Kovačevića 21, Leskovac

Title

Vesti

Agencija VIP na savetovanju u Kragujevcu


Dana 22-23. oktobra 2009. godine u organizaciji Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije i Mašinskog fakulteta iz Kragujevca, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne politike R.Srbije, Unije poslodavaca Srbije i Saveza samostalnih  sindikata Srbije održan je dvostruki skup u okviru Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu u Srbiji 2009.

Agencija VIP je sa ponosom prisustvovala najavljenom skupu i dala svoj doprinos. Ujedno, iskoristili smo priliku i postali jedni od prvih 20 članova kluba Bezbednost koji se formira u okviru Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije.

Treće savetovanje iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu održalo se u Kragujevcu, a  imalo je za cilj da podigne nivo znanja poslodavaca, zaposlenih i lica za bezbednost i zdravlje na radu.

U prvom delu, u okviru seminara kroz projekat Tempus 41045-2006 projekat ’’Training for Occupational Safety and Health Improvement – Obuka za unapređenje bezbednosti i zdravlje na radu’’ održana je završna prezentacija i podela prikladnih publikacija i certifikata.

Projekat Tempus 41045-2006 projekat ’’Training for Occupational Safety and Health Improvement – Obuka za unapređenje bezbednosti i zdravlje na radu’’ odvijao se u dva ciklisa 2008/2009 godine u organizaciji Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Medicinskog fakulteta u Kragujevcu i Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije.

Seminarima, koji su se odvijali, u Kragujevcu i N.Sadu bilo je obrađeno četrnaest tema koje je pohađalo 123 polaznika.

Na ovom seminaru, dana 22.10.2009 godine dao se rezime celog projekta, a svi učesnici u projektu dobili su prikladne publikacije, brošure i certifikate.

U drugom delu ovog skupa, održalo se savetovanje, u organizaciji Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije. Savetovanje je bilo tematsko i polazilo je od uočenih problema u funkcionisanju sistema bezbednosti i zdravlja na radu  kao celovitog sistema.

Polazeći od strateških ciljeva sistema bezbednosti i zdravlja na radu, organizator savetovanja je želeo da uključi sve zainteresovane učesnike u sistemu bezbednosti i zdravlja na radu (poslodavce, sindikate, državne organe, nevladine organizacije, obrazovne ustanove, naučne institucije, i dr.) i na taj način da svim snagama doprinesemo nivou podizanja znanja postojećih ljudskih resursa i poboljšanju bezbednosti i zdravlja na radnom mestu i u radnoj okolini.

Savetovanje se odvijalo u dva dela, i to:

Dana 22.10.2009 u popodnevnim časovima, predstavnik Uprave za bezbednost i zdravlja na radu tj. direktorka Vera Božić Trefalt govorila je o razvoju sistema bezbednosti i zdravlja na radu, dok je o funkcionisanju sistema bezbednosti i zdravlja na radu, praktičnim primerima i sprovođenju Zakona govorila predstavnica Inspektorata za rad. Nakon toga održan je okrugli  sto o bezbednosti i zdravlju na radu posvećen profilu lica za bezbednost i zdravlje na radu. Na  okruglom stolu su govorili predstavnici Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Inspektorata za rad, Unije poslodavaca, Medicine rada i Stručnih i Naučnih institucija.

Drugog dana, 23.10.2009 godine održane su tri runde predavanja kojima  su predsedavali mr. Simo Kosić, dr. Zorana Milosavljević i Branko Radonjić,  a učestvovala su pravna lica i preduzetnici iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu koji su demonstrirali načine stručnih  i praktičnih osposobljavanja poslodavaca, zaposlenih i lica za bezbednost i zdravlje na radu.