Contact info

+381 (16) 3436520
+381 (65) 2266133
info@vip-bzr.com
Obrena Kovačevića 21, Leskovac

Title

Vesti

Evropska nedelja bezbednosti i zdravlja na radu


Dana 26. i 27. oktobra 2010. u organizaciji Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije u okviru Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu u Srbiji 2010 pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne politike-Uprave za BZR, održan je dvodnevni međunarodni stručni skup.

U prvom delu savetovanja 26.10.2010. u okviru projekta OCCUPATIONAL HEALTH & SAFETY NETworking in EASTern Europe - Mreža bezbednosti i zdravlja na radu na Zapadnom Balkanu i Turskoj, izlagali su predstavnici Italijanske asocijacije za industrijsku higijenu (A.I.D.I.I), Savez poslodavaca Republike Makedonije-Udruženje medicinskih ustanova Makedonije, Nacionalne asocijacije za javno zdravlje Albanije, Udruženje za javno zdravlje Turske i Udruženje za BZR Srbije.

Nakon kratke pauze nastavilo se sa interaktivnih radionicama u kojima su učestvovati predstavnici projekta, Uprave za BZR, Inspektorata rada, Unije poslodavaca Srbije, stručnih institucija, pravnih lica\preduzetnika i svih prustitnih. Kao gosti po pozivu učestvovali su i predstavnici Udruženja za BZR Makedonije.

Radionica 1: Bezbednost i zdravlje na radu u R.Srbiji, model unapređenja kroz kontinualnu edukaciji, koju su vodili gospodin Serđo Ljuci iz Italijanske asocijacije za industrijsku higijenu i gospođa Vera Božić Trefalt, direktorka Uprave za BZR Republike Srbije. Predstavnici Agencije VIP dali su svoje puno učešće baš u ovoj radionici, i bili veoma prijatno iznenađeni kvalitetom izlaganja i same diskusije u okviru radionice.

Radionica 2: Uloga službe medicine rada u sistemu BZR.

Radionica 3: Indistrijska higijena - uloga i zadaci u sistemu BZR.

Radionica 4: Održavanje i bezbednosti i zdravlje na radu.

Nakon okončanih radionica izvršen je zajednički rezime rada svih tematskih radionica i dat konačni zaključak ovog dana savetovanja.

U drugom delu ovog skupa 27.10.2010. održalo se savetovanje u organizaciji Udruženja za BZR Srbije. Savetovanje je bilo tematsko, polazeći od ukazanih potreba i uočenih problema u funkcionisanju sistema bezbednosti i zdravlja na radu kao celovitog sistema.

Takođe, ne treba zaboraviti nikako izlaganje Nika Batlera, ovlašćenog Praktičara za Bezbednost i Zdravlje na radu (CMIOSH), člana međunarodnog instituta za upravljanje Rizikom i Bezbednošću (Institute of Risk and Safety Management (MIIRSM)), člana Instituta za Bezbednst (Security Institute (MsyI)), člana Kraljevskog društva za javno zdravlje (Fellow of the Royal Society for Public Health (FRSPH)) i Tehničkog člana Instituta Menadžera za Bezbednost od požara, koji je govorio o principima CPD Continuing Personal Development - stalnog ličnog profesionalnog razvoja lica za BZR u Ujedinjenom Kraljevstvu odnosno Velikoj Britaniji.

Na okruglom stolu ANALIZA SISTEMA BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU - davanje predloga za izmene Zakona i podzakonskih propisa, razjasnile su se pojedine dileme i dali predlozi za poboljšanje sistema BZR u učešće eminentnih uvodničara iz Uprave za BZR, Inspektorata rada, Socijalno-ekonomskog saveta, Centra za demokratiju, Unije poslodavaca i Udruženja za BZR R. Srbije. Govorilo se o radu radne grupe (tela), koja će posle okruglih stolova u Beogradu dati predlog Upravi za BZR za izmenu i dopunu zakonskih i podzakonskih propisa.

Saglasno Zakonu u udruženjima, u završnom delu savetovanja izvšena je verifikacija promena i usaglašavanje Statuta Udruženja na Izbornoj skupštini Udruženja, dat je Izveštaj o radu Udruženja od 2005.-2010.g., usvojio se Plan rada za period 2010.-2014.g., i izvršen je izbor organa Udruženja.