Contact info

+381 (16) 3436520
+381 (65) 2266133
info@vip-bzr.com
Obrena Kovačevića 21, Leskovac

Title

Vesti

Tragedija u Aleksincu


Radnik aleksinačke Betonjerke Miodrag M. (56) iz Glogovice poginuo je u krugu te fabrike prilikom utovara betonskih stubova u kamion, saopštila je niška policija. Na Miodraga je pao betonski stub, sinoć oko 20 sati, navodi se u policijskom saopštenju. Uviđaj na licu mesta obavili su policijski službenici i inspektor rada Nišavskog okruga.

Radnik Miodrag Marković (56) iz Glogovice poginuo je u fabrici „Betonjerka" u Aleksincu kada je na njega pala betonska bandera teška 1.400 kilograma! Nesrećni radnik preminuo je na licu mesta. Tragedija se dogodila u četvrtak uveče u fabrici „Betonjerka" prilikom utovara bandera u kamion. Prema rečima Miodragovih kolega, jedna od betonskih bandera skotrljala se sa gomile i prikleštila nesrećnog radnika. U četvrtak smo betonske stubove vozili za Smederevo. Uveče smo se vratili u fabriku kako bismo natovarili kamion koji je u petak išao za Beograd. Počeli smo da utovarujemo bandere. Svaki betonski stub bio je vezan sajlom dok ne bi bio ubačen u kamion. Međutim, jedan od stubova nije bio u ravnoteži, pa smo morali da ga vratimo na gomilu - kaže Miodrag Jovanović, Markovićev kolega i dodaje: prilikom ponovnog prihvatanja stuba, otkačila se sajla dizalice, pa je betonska bandera počela da se kotrlja prema kolegi Markoviću. On se uplašio i počeo da ide unazad. Onda se sapleo i pao na leđa. Bandera teška oko 1.400 kilograma prešla mu je preko grudi. Bilo je strašno! Miodrag je odmah preminuo.

Zoran Marinković, generalni direktor „Betonjerke", kaže da se za 44 godine postojanja ove firme ovakva nesreća nije dogodila. „Betonjerka" je osnovana 1965. godine. Do sada nijedan radnik nije poginuo. Dešavalo se da neki radnik bude lakše povređen, jer je priroda posla takva. Miodrag je u „Betonjerki" radio 30 godina, dugo smo se poznavali i kućni smo prijatelji. Učinićemo sve da pomognemo njegovoj porodici, posebno Miodragovom sinu, koji takođe radi u našoj firmi - ističe Marinković, i dodaje da u ovom trenutku ne može da govori o uzrocima nesreće niti o bilo čijoj odgovornosti jer se očekuje rezultat istrage.

Rade Nikolić, načelnik republičke Inspekcije rada, kaže da će tek posle istrage saopštiti uzrok smrti radnika. U ponedeljak bi trebalo da proverimo radne naloge, druga dokumenta i da li je po Zakonu o radu ostao na prekovremenom radu da bi po mraku utovarivao stubove. Prema nepotvrđenim informacijama, dana pogibije radio je od jutra. Istraga bi trebalo da utvrdi šta se zaista dogodilo jer svedoka nije bilo. Bila je magla, tako da ni radnik na auto-dizalici nije video kako je Marković poginuo. Prema nekim pretpostavkama, dizalica sa kamiona je podigla banderu koja je udarila Markovića u leđa - kaže Nikolić.