Contact info

+381 (16) 3436520
+381 (65) 2266133
info@vip-bzr.com
Obrena Kovačevića 21, Leskovac

Title

Vesti

Veliki problemi poslodavaca u Srbiji


Glavni problemi sa kojima se susreću firme u Srbiji u svom poslovanju jesu neizvesnost, neadekvatna podrška nadležnih institucija i nedostatak finanasijskih sredstava.

Ovi izazovi se naročito odnose na delovanje malih i srednjih preduzeća, koja u Srbiji čine 99,8 odsto od ukupnog broja registrovanih privrednih društava. Uz to, svetska ekonomska kriza nije zaobišla ni našu zemlju, zbog čega negativne posledice oseća veliki broj preduzetnika, u obliku smanjenja proizvodnje i obima prodaje.

Iako domaćim preduzetnicima ne nedostaju motivacija, dobre ideje i entuzijazam, oni često nisu dovoljni da bi se postigao poslovni uspeh. Razlog tome su otežavajuće okolnosti koje potiču iz neuređenih institucionalnih okvira. Malim i srednjim preduzećima svakako je neophodna pomoć države kako bi mogli da unaprede svoje poslovanje i obezbede nastup na inostranom tržištu.

Međutim, nasuprot takvim očekivanjima, preduzetnici u Srbiji se susreću sa brojnim preprekama koje su upravo administrativne prirode. Tako, sam proces registracije preduzeća do nedavno je predstavljao veliki problem, jer je bilo potrebno obići bar 3 šaltera (Agencija za privredne registre, Poreska uprava, PIO), popuniti brojne obrasce i platiti različite takse. Tek donošenjem odluke Vlade Srbije o formiranju posebnog šaltera za registraciju preduzeća ove godine, postupak je dosta pojednostavljen i ubrzan, tako da se sada odvija za 3 dana, umesto 23 koliko je do skoro trajao. Iako je učinjen napredak, u poređenju sa razvijenijim zemljama (npr. Engleska) gde postupak registracije preduzeća traje ne duže od 24 časa.

Zakonske odredbe kojima se reguliše oblast ekonomije se često menjaju, što smanjuje poverenje građana i negativno utiče na njihovu odlučnost kada je reč o investiranju i pokretanju sopstvenog biznisa. Ovo je ujedno i prepreka ostvarivanju intenzivnije saradnje sa inostranim partnerima, koji izbegavaju poslovanje sa firmama iz „rizičnih“ zemalja.

Uz to, neizostavan problem domaćih firmi jeste nedostatak finansijskih sredstava. Za banke ovakvi aranžmani predstavljaju preveliki rizik, zbog čega su i kamatne stope visoke, što dodatno otežava i onako tešku poziciju malih i srednjih preduzeća. Finansijska podrška preduzetništvu koju pružaju državne institucije, kao što je Fond za razvoj Republike Srbije ili Nacionalna služba za zapošljavanje, nedovoljna je da bi se podmirile sve potrebe, tako da su pokretači poslova primorani na finansiranje iz sopstvenih izvora.

I pored toga što u našoj zemlji postoji dosta perspektivnih firmi sa dobrim idejama i dalekosežnom vizijom, problemi sa kojima se one uočavaju su brojni i predstavljaju ograničavajući faktor u potpunoj realizaciji potencijala.