Contact info

+381 (16) 3436520
+381 (65) 2266133
info@vip-bzr.com
Obrena Kovačevića 21, Leskovac

Title

Vesti

Gugl-posao iz snova


Sa dva bazena, košarkaškim terenom, velikim brojem soba za razonodu sa video igrama i drugim sadržajima, restoranom sa besplatnom hranom, nije preterano teško shvatiti zašto je posao u „Guglu" toliko tražen.

Toliko je tražen da kompanija svakih 25 sekundi primi jednu prijavu. Imajući u vidu šta sve zaposlenima stoji na raspolaganju, taj podatak ne čudi.

Radne prostorije internet giganta u Mauntin Vjuu u Kaliforniji omogućavaju zaposlenima da odmore glave posle sastanaka, a arkadne igre i bilijarski stolovi razbacani su po celoj zgradi.

Besplatni hrana po izboru, koja obuhvata sve od hamburgera i pomfrita do gurmanskih specijaliteta, naterala je zaposlene da dođu do izraza „gugl 15", što označava prosečan broj funti (jedan kilogram iznosi 2,2 funte) „nabace" zaposleni kada se zaposle.

Ako ni to nije dovoljno, električni skuteri omogućavaju svima da se brzo kreću po „Guglpleksu", kako zaposleni nazivaju sedište kompanije.

Kako bi svi ostali u formi i relaksirani na raspolaganju se nalaze prostorije za masiranje i teretane. Naravno, dres kod ne postoji.

Kada se sve uzme u obzir, pravo je čudo što se „Gugl" nalazi tek na šestom mestu Forbsove liste 25 najboljih mesta za rad.

Novinar Forčun časopisa Adam Lašinski rekao je za Si-En-En nedavno da je veoma teško pronaći neku povlasticu u kojoj zaposleni ne uživaju.

„To je mesto na koje dolazite da radite, ali ćete u isto vreme i da se zabavite. Pored svega, zaposlenima na raspolaganju stoje i druge usluge, poput šišanja, pranja i peglanja odeće, brige o detetu, kao i lekarska služba. Naravno sve je besplatno", objašnjava Lašinski.

Dugogodišnja radnica i potpredsednica odeljenja za traganje i razvoj novih projekata Marisa Majer kaže da se šali sa svojim šefovima da će dolaziti na posao i raditi i da ne moraju da je plate.

„Svi vredno rade, ali se i zabavljaju". „Atmosfera u firmi podseća na koledž". „Veoma je opušteno. Sve je u zabavi. 'Gugleri' su radoznali, kreativni i pametni ljudi". Ovo su samo neke od opisnih rečenica zaposlenih u „Guglu".

Leri Pejdž i Sergej Brin osnovali su kompaniju 1998. godine. „Gugl" sada vredi 54 milijarde dolara i zapošljava 30.000 ljudi.

Izvor: RTS.